Nyomozó, riporter, lelkész

2015. november 22. 13:19 - INTERVIEWLAB

"Aki kérdez, az irányítja a beszélgetést."

                Régi mondás, mégis máig igaz. Tehát ha irányítani szeretnénk a beszélgetést, akkor fontos, hogy JÓL kérdezzünk. Az emberek nagyon keveset kérdeznek, 100 elhangzott mondatból mindössze 2-3-nak van a végén kérdőjel. De vajon miért van ez? Mindenkinél ilyen alacsony az arány? Korántsem.

                Vannak szakmák, amelyekben a kérdezés sokkal hangsúlyosabb szerepet kap, mint az élet többi területén. Ilyen például a LELKÉSZ, aki nyitott kérdésekkel, kíváncsian fordul felénk, hogy gyónásnál nyíltan beszéljünk az elkövetett bűneinkről. Ő elfogad minden választ, mert a kérdést is úgy teszi fel, hogy nem csak jó válasz létezik számára. Vagy ott a RIPORTER, aki szintén nyitott kérdéseket tesz fel, de valamilyen szinten már befolyásolja a beszélgetés menetét. Egy jó riporter akkor is össze tudja kötni a két, előre megírt kérdését, ha a kapott válasz nem feltétlen volt a következő témához kapcsolódó. Ő a félig nyitott, félig zárt kérdésekkel dolgozik, nem eldöntedő igen-nem válaszokat vár általában, de a kérdéseit sem úgy teszi fel, hogy arra bármilyen válasz jó legyen. Zárt, legtöbbször eldöntendő kérdéseket tesz fel viszont egy NYOMOZÓ, hiszen neki ez a dolga: kideríteni, hogy ki követte el az adott bűncselekményt, de ezt csak úgy lehet, ha ő irányítja kérdésekkel a kihallgatást.

                Ez a 3 karakter lesz majd segítségünkre a kérdezéstechnikánk továbbfejlesztésénél. A nyitott kérdésekre ugyanúgy szükség van egy beszélgetés során, mint a zártakra, csak nem mindegy, hogy melyiket mikor használjuk! A toborzás és a kiválasztás folyamataiban éppúgy megvan ez a kettősség. Nem egy kihallgatás, ahol az állásra jelentkezőnek igen-nem kérdésekre kell válaszolnia, de HR-szakemberként azt sem hagyhatjuk, hogy szétfolyjon a beszélgetés: hol a riporter, hol a pap, hol a nyomozó szerepét kell felvennünk, hogy a megfelelő munkaerőt biztosíthassuk a cégnél a pályázandó állásra. De ez nem csak a cég számára lehet fontos, hanem a pályázónak is. Jobb még az elején kideríteni, hogy vajon ő jól érezné-e magát abban a pozícióban, amire pályázik, vagy csak azt hiszi. Vajon tudna-e hosszú távon motivált maradni, vajon tudna-e magas teljesítményt nyújtani? Erre a legjobb még a munkaszerződés aláírása előtt fényt deríteni, és így nem csak pénzt, de időt is spórolni – mindenkinek: a cégnek, a HR-esnek és a pályázónak.

                Blogunkban a 3 állandó, fő karakter mellett olyan kérdezéstechnikai, toborzással és kiválasztással valamint interjúztatással kapcsolatos bejegyzéseket jelentetünk meg, amik alapjául a kérdezés szolgál, ezek megkönnyíthetik a HR területen dolgozó szakemberek munkáját abban, hogy még hatékonyabb legyen a toborzás és kiválasztás folyamata, megszólaltatunk olyan szakmákban dolgozó embereket, akik munkájuk során szintén nagy hangsúlyt fektetnek a kiválasztásra és a kérdezésre.

                Tartsanak velünk, nem bánják meg!

Szkróbó Tamás
coach

ilab_logo.jpg

Szólj hozzá!